Gua,lu & 2010…

December 28, 2009

Assalamalaikum…hahah, ade blog biarkan kosong. Buat ape?? Baik tulis kat diary je..huh,aku x pernah ada diary.

OK, teruskan agenda serta propaganda kita..

2010, kejap je lagi…point penting, seminggu lepas tu umur gua pun jadi 20. Huh!!! layak kahwin nih.Tapi, dengan siape??? Terus senyap, sape nak sila isi borang..hahah

¦*****¦

2010 ni, termasuk gua semuanya 10 orang adik beradik gua sekolah. Adik-beradik gua semua 11 org, dan gualah yang paling sulung. Maknanye, sorang je adik gua yg x sekolah lagi. Cuti ni, gua kosong selalu. Lepak rumah, pergi kebun tolong ayah gua. Kalau tak balut pisang, mesti ayah gua suruh baja sawit dia punya… x pe, tu gua x kisah. Takde hal punya lah..

Nampaktu,macam mane cara balut pisang..

Pagi tadi, masa gua lepak2 baca UTUSAN MELAYU dari kulit ke kulit, gua nampak ayah gua belek2 surat dari sekolah adik gua..surat yuran lah tu. Lepas tu, gua pon join. Mak aih!!!! RM 700++.. gila ah!!! itu baru sorang adik gua yg sekolah SBP. Sorang lagi kat MRSM, sorang kat sekolah menengah biasa. Sorang kat KMS(gua la tuh), sorang lagi kat politek. 5 lagi skolah rendah, tadika dengan pre-school.

WUIH!!!! masak2 parents gua.

Gua fikir2..total semua tu, kalau takde RM3000 ++ dalam akaun, tak usah fikir nak buat anak beb. Itu baru yuran, belom tambah benda lain lagi, belanja kasut lagi, pakaian luar dan dalam lagi, colour luna lagi..heheh, hari tu gua tengok mak gua belikan colour Luna, yang kecil tapi panjang tuh. Confirm ar untuk adik gua, gua nak pakai buat ape??? Gua dah terlibat aktiviti mewarna ni.

Pergh, colourLuna tu RM7!!! Mahal haghaaaam..(bagi gua la). Masa zaman gua berkecimpung dgn aktiviti mewarna dulu berapa agaknye harga dia ek??  Duit rm7 tu gua boleh suruh Uncle Lahuma buat burger special banyak2 tu.. siap dapat belanje member lagi.

Lepas tu gua terfikir lagi. Patut la jugak setiap kali gua dgn adik-beradik gua, kalau dapat result baik2 exam ke,UPSR, PMR, SPM, ayah gua memang x bagi hadiah ape. Selalu mak gua je yg bagi. (*setakat ni,gua rasa gua x pernah mintak la.=p) Pernah gak banyak kali gua dengar adik2 gua mintak hadiah kat ayah gua..heheh, lepas tu confirm bapak gua jawab mcm nih…

“Tu duit belanja yg ayah bagi hari2 tu, hadiah le tuh…” sambil tersengih.

Gua rasa memang patut pun budak2 ni x payah bagi hadiah2 ni.. Biar rase macam mane susah hidup cari duit. Mane taknye, belanje utk 1 family tu je ntah berape sebulan kan..

Banyak lagi gua fikir sebenarnye. x larat nak tulis semua. As to simplify, gua berazam mesti pass IB nih n gua mestu berjaya donia akhirat… Tapi semua tu kuasa Allah. Gua berusaha, Dia tentukan.

Plus, gua berazam nak menjadi seorang ayah yang terhebat..heheh.Ni azam beberapa tahun lagi.

Kemudian apabila engkau telah berazam,maka bertawakallah kepada allah“.(Ali-Imran ayat 159)

Renung-renungkan, dan selamat beramal.

¦*****¦

Eksiden kat jalan Muar-Tangkak malam kelmarin, 4 org mati. Gua x tau pun malam tu, tapi esok paginye gua lalu jalan tu nak balik rumah atok gua naik motor. Dia suruh tolong baja sawit dia. Bangkai van tu masih ade lagi kat tepi jalan.

Masya-Allah!!!! dahsyat beb. Paper Utusan Malaysia n MalaysiaKini hari ada berita penuh dia. Mase gua tengok pagi tu…perggghhh!!!! Tengah dia remuk,terbalik,  rentung habis. Gua ingat lagi, petang sebelum eksiden tu gua ada gak lalu situ. Ada 2 eksiden kat tpt yg lebih kurang sama

Tiap-tiap yang bernyawa itu akan merasakan mati”(Surah Ali Imran : 185)

Sebagai wakil rakyat, gua ada 1 cadangan. Heheheh…setiap rakyat adalah wakil rakyat. Orang yang dipilih masa election tu pemegang amanh rakyat, bukan wakil rakyat. Hahah…ok, hehe. Berhenti berpropaganda.

Sebenarnya sepanjang jalan Muar-Tangkak tu dah serupa pasar lambak dah. Sepanjang jalan, berderet gerai. Jual kupang la, pau, buah2 dll la. Senang cakap, sepanjang lebih kurang 15Km tu, berpuluh-puluh gerai ada kat tepi jalan. So, x payah la menyemak je kat tepi jalan nak berniaga. Memang la itu punca rezeki, tapi kalau dah menyusahkan kena la buat sesuatu. Tidak begitu???  Cadangan gua, pemegang amanh rakyat tpt ni tolonglah kasi 1 kwsn utk diorang berniaga…OK,selesai

¦*****¦

2010, adik-beradik gua ada ambil smua exam. UPSR ada, PMR ada, SPM pun ada. Lagi satu, IB pun ada(gua la tuh)..heheh.. semoga berjaya!!!!

Caucincau..adios…Salam’alaik… Gua akhiri post kali ni dgn pantun..terimalah

PANTUN…=p

Advertisements

3 Responses to “Gua,lu & 2010…”

  1. Hasanah Says:

    mana pantun ngko??

    sengal!
    haha~
    good luck ye..
    belajar sungguh-sungguh!

  2. mamatsyafiqanwar Says:

    PANTUN…=p

    hahahah..ni kan pantun. Terbaik drpd aku.

  3. lordhosni Says:

    abang mamat..nk jadi ayah kene ade omaknyo dulu..nak ado omaknyo, kono miskol dulu..hehehehe

    all d best for our final sem la bro..CHAIYOK2!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: